Vakantie Griekenland

De grote historische waarde van Griekenland is nog op veel plaatsen terug te vinden. Een rijke cultuur wordt bevestigd door bijzondere bouwwerken. Naast mooie excursies kan men ook prima met (gehuurd) eigen vervoer het land verkennen. Griekenland kent ook een mooie natuur en witte zandstranden. Maar pas op, niet elke vakantiebestemming is even groen en stranden zijn ook vaak van kiezelstenen. In Griekenland kan men lekker eten. Maar, het aanbod is soms beperkt. Ga op zoek naar de visrestaurants om echt te smullen. Er zijn vele all-inclusive resorts te vinden. Maar probeer ook eens de kleinere hotels en appartementen. Zo geniet je volop van de Griekse gastvrijheid en charme.

Zonvakantie en strandvakantie in Griekenland

Griekenland is niet alleen een strandvakantie. Voor zomerse activiteiten kun je hier ook prima terecht. Denk aan: Zeilen, kitesurfen, wandelen, mountainbiken, bergbeklimmen, duiken en waterskiën.

Klimaat Griekenland

Weerkaart Griekenland

Het land kent het grootste deel van het jaar veel zon en heldere luchten. Het kan echter op sommige plaatsen ook flink regenen. Kijk hierbij vooral naar de groene regio’s van Griekenland. Waar veel groen is valt ook veel regen. Het eiland Korfu is zo’n locatie, waar de winter periode een regen seizoen genoemd kan worden. Griekenland kent natuurlijk ook wat dorre regio’s. Op Kreta, Rhodos,Chersonisos en Thessaly (het vaste land) is er dan ook veel minder kans op regen. Als je dus ook voor een mooie (groene) natuur gaat, zoek je bestemming dan goed uit.

Wanneer de beste zonvakantie in Griekenland

Het vakantie seizoen is van mei t/m september. Temperaturen liggen tussen 25°C en 30°C. In deze periode is geheel Griekenland een mooie zon bestemming met een heerlijk Middellandse Zee (Mediterraan) klimaat. De kans op regen in de zomer is minimaal. Van juli t/m augustus kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot 40°C. In oktober is op veel plaatsen de gemiddelde temperatuur ook nog 25°C. Echter, is dat vaak ook het begin van het regen seizoen. Van december t/m maart ligt de gemiddelde temperatuur op 10°C.

Het klimaat per regio

Voor geheel Griekenland geldt dat het koudere regen seizoen loopt van oktober t/m maart. Dit is dus over het algemeen niet een geschikte periode voor een zonvakantie. Er zijn een paar uitzonderingen, namelijk: Larisa, Saloniki en Thessaloniki. Hier kan het het hele jaar door regenen, met een gemiddelde neerslag van 35mm per maand. De hoeveelheid regen verschilt verder per regio. Voor het beste beeld, verdelen we Griekenland in 4 categorieën.

Dor, minder dan 35mm neerslag per maand: Rhodos, Chania, Methoni

Droog, minder dan 70mm neerslag per maand: Athene, Limnos, Naxos, Perissa, Paroikia, Oía, Kamari, Firá

Gemiddeld, 70mm tot 140mm neerslag per maand: Kreta, Chersonissos, Kalamai, Kythera, Patras, Réthymno, Mália

Groen, meer dan 140mm neerslag per maand: Corfu, Zakynthos, Samos, Chios

Culinaire keuken Griekenland

Griekse visschotel

Volgens de Grieken zelf is de kwaliteit van hun keuken gebaseerd op 4 “geheimen”: Verse ingrediënten van hoge kwaliteit, gepast gebruik van kruiden en specerijen, de beroemde Griekse olijfolie en eenvoud. De Griekse keuken bestaat al 4000 jaar en blinkt uit door haar gebruik van lokale producten.

Naast de bekende gerechten, Moussaka (vlees en groente schotel met bladerdeeg), Souvlaki (gegrilde blokjes vlees op spies) en Choriatiki (Griekse salade), zijn er nog veel meer typische Griekse gerechten welke niet aan je aandacht voorbij mogen gaan. Voor deze gerechten moet je soms wel wat meer zoeken. De bekende toeristen plaatsen richten zich vaak op de beroemde gerechten.

Griekenland kent veel heerlijke frisse salades. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van aardappel, tomaat, aubergine en olijven. Ook zijn er veel lamsvlees gerechten, Kofta kebabs, gril gerechten zoals Gyros, gehakt schotels en natuurlijk Tzatziki (een saus van yoghurt, komkommer, dille, citroensap en knoflook). Ook knoflookbrood is in diverse variaties overal te vinden.

Griekenland wordt omringd door het water van de Middellandse Zee. Vis is dan ook een belangrijk onderdeel van de Griekse keuken. Eigenlijk is alles te krijgen wat je maar kan bedenken. Van sardines tot zwaardvis. Maar ook diverse soorten kreeft, inktvis en mosselen.