Geen kopie paspoort afgeven in het buitenland: Voorkom fraude!

Paspoort wel of niet afgeven op vakantie? In praktisch elk hotel en vakantiebestemming wordt tegenwoordig een kopie van je paspoort of ID-kaart gemaakt. Voor velen wordt dit gezien als normaal of zelfs verplicht. Maar er zijn risico’s en gevaren voor identiteitsfraude. In geen enkel geval ben jij verplicht tot het afstaan van een identiteitsbewijs of een kopie daarvan bij het inchecken. De accommodatie is echter wel altijd verplicht tot een identiteitscontrole. Lees hier meer over het afgeven van jouw paspoort aan hotels en resorts, bij autohuur of bij online kamerhuur.

Identiteitsfraude met paspoort gegevens

Een kopie van jouw paspoort of ID-kaart kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. Zo kunnen er abonnementen worden afgesloten (zoals mobiele telefoon). In het buitenland kunnen personen met jouw ID nog veel meer illegale praktijken uitvoeren. Hierin kan jij echter als verantwoordelijke worden gezien. Denk aan onbepaalde rekeningen, aankopen en openstaande boetes of schade (bijvoorbeeld bij autohuur op jouw naam).

Al met al, zijn er best veel gevaren en risico’s! In theorie moet je jouw paspoort of ID-bewijs nooit afstaan (achterlaten) bij de receptie van jouw vakantieaccommodatie. En er zeker geen kopie van laten maken! Dit is in praktijk helaas iets ingewikkelder. Niet alleen omdat elk land hun eigen wetten en regels heeft. Maar ook omdat het nu eenmaal een gewoonte is en hotel personeel is geïnstrueerd om hun gasten te identificeren. De manier waarop is echter veelal niet juist: Of de verplichting tot identiteitscontrole is verkeerd begrepen, of er zijn opzettelijk verkeerde bedoelingen!

Kopie paspoort binnen Nederland

Binnen Nederland is de regel duidelijk en eenvoudig. Er bestaat een verplichting voor accommodatieverschaffers een identiteitscontrole te doen. Dit is een wettelijke verplichting voor hotels en andere accommodaties: Naam, woonplaats en type identiteitsbewijs moeten worden geregistreerd bij inchecken. Om te controleren dat ze de juiste persoon voor zich hebben, is dus noodzakelijk, dat bij inchecken een identiteitsbewijs wordt getoond. Let wel, dat voor deze controle een identiteitsbewijs dus nooit hoeft worden afgestaan! Een kopie maken van paspoort of ID-kaart mag je zeker weigeren.

In Nederland hoef je alleen je identiteitsbewijs af te staan voor officiële registratie van bijvoorbeeld overheidsinstellingen, zorginstelling, politie en bij het openen van een bankrekening nummer.

Kopie paspoort in buitenland

Zoals ook in Nederland is er in en buiten Europa in eigenlijk elk land een identiteitsplicht. Wettelijk gezien moet het hotel weten wie zij inchecken. Welke gegevens verplicht zijn voor registratie is per land anders. Maar er is één belangrijke vuistregel. Het is een identiteit controle! Dus hierbij hoeft alleen jouw paspoort (of ID-kaart) worden ingezien. Daarbij wordt uiteraard de foto gecontroleerd met de persoon welke hem toont. Vervolgens worden enkele gegevens bij het inchecken geregistreerd.

Naam, woonplaats (adres) en type identiteitsbewijs zijn altijd verplicht. Het persoonlijke burgerservicenummer en het paspoort documentnummer mogen volgens onze regels niet worden overgenomen. Dit zijn namelijk de nummers welke voor fraude gebruikt kunnen worden. Helaas is in sommige landen een verplichting tot de registratie van het paspoort documentnummer. Het burgerservicenummer is persoonlijk en hoef je nooit af te staan.

Genoodzaakt kopie paspoort afstaan?

Mocht de situatie zo zijn dat je wel toestemming geeft tot een kopie. Bijvoorbeeld omdat het hotel claimt dat dit wettelijk verplicht is en jou anders niet wil inchecken. En je dus anders op straat moet slapen. Lees dan verder over het advies van de Nederlandse overheid.

Advies voor maken kopie paspoort

Scherm altijd het burgerservicenummer af. Deze moet je nooit laten overnemen. Het advies is om zelf thuis een kopie paspoort te maken en het BSN-nummer onleesbaar te maken (met zwarte markeerstift). Een hotel kan vervolgens hiervan hun eigen kopie maken.

Het paspoort is wettelijk eigendom van de Nederlandse staat en hiervoor geldt ook Nederlandse regelgeving. Doet zich een situatie voor waarbij je jouw recht hierin wil tonen? Je kunt in diverse talen een briefje downloaden. Deze tekst is, in samenwerking met de Nederlandse overheid (ministerie van Buitenlandse Zaken), samengesteld door de ANWB. Hierin wordt kort uitleg gegeven over het maken van een kopie van het paspoort.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *